FACTS

Location: Svartsengi, Grindavík

Year: 2011-2018

Area: 8,500m2

Program: Hotel and spa facilities

Client: Blue Lagoon

 

DESCRIPTION

A new SPA and hotel rises west of the existing Blue Lagoon Spa. The new spa building connects the existing lagoon with the new one. The building sits deep in the lava, allowing the natural lava formations to form both the perimeter of the lagoon and the interior walls of the spa. In the northern end, a new restaurant on the top floor allows views of the whole complex. West of the spa is a luxury hotel with 62 rooms, surrounded by the lagoon. Two wings come together in the hotel lobby, which connects to the new spa and the existing Blue Lagoon buildings. The surrounding environment is held in high regard and great emphasis is placed on the balance between buildings and nature.

 

CREDITS

Design team: 

Anna Björg Sigurðardóttir, Ástríður Birna Árnadóttir, Davíð Hildiberg Aðalsteinsson, Einar Hlér Einarsson, Elín Þórisdóttir, Guðjón Kjartansson, Harpa Heimisdóttir, Hrólfur Karl Cela, Jóhann Harðarson, Jón Guðmundsson, Marcos Zotes, Niklas Dahlström, Perla Dís Kristinsdóttir, Sigríður Sigþórsdóttir, Stefanía Helga Pálmarsdóttir, Unnsteinn Jónsson

 

Architecture design: Basalt Architects

Experience design: Design Group Italia

Interior design: Basalt Architects and Design Group Italia

Product design: Design Group Italia

Lighting design: Liska

Engineering: EFLA

Construction Inspection: Verkfræðistofa Suðurnesja

General contractor: Jáverk 

Photo credits:

Ari Magg, Giorgio Possenti, Rafn Sigurðsson, Ragnar Th Sigurðsson,